schrijven met een potlood is een feest
woorden
zien verschijnen
die op papier tekeningetjes zijn
van herkenning

– Albert in ’t Veld

(Klik hier om het volledige artikel te downloaden)

Op 27 september 2018 geeft dichter, danser en beeldend kunstenaar Albert in ’t Veld een lezing in Pulchri Studio. Hij vertelt over zijn liefde voor Louis Couperus en hoe de schrijver hem inspireerde. Een aantal van zijn kleinere werken wordt verloot onder de bezoekers.

‘Zoo ik iets ben ben ik een Hagenaar’

Albert in ’t Veld (1942) is van alle markten thuis. Hij is van oorsprong danser, maar na een blessure aan zijn knie volgde hij een opleiding beeldende kunst en architectuur in Seattle (USA). Daarnaast is hij dichter en schrijver. In de zomermaanden werkt In ‘t Veld in zijn atelier in de Franse Auvergne. Staal en neonlicht zijn het meest kenmerkend van zijn werk, dat onder andere te vinden is in overheidsgebouwen en verschillende musea in binnen- en buitenland. De stalen tafels en stoelen die hij ontwierp, zijn bij vele tandartspraktijken en in kantoren te zien. Naast zijn werk als beeldend kunstenaar zette hij zich in voor de positie van medekunstenaars. Hij was jarenlang voorzitter van kunstenaarsvereniging Arti et Industriea (na 2007 ArtiBrak) in Voorburg en is inmiddels erelid.
In 2013 komt Albert in ‘t Veld in contact met Anita Gundlach, producent van de stichting ‘It Happened One Night Theaterproducties’. De stichting brengt door middel van publicaties, concerten en andere activiteiten, een breed publiek in aanraking met de iconen van de Nederlandse letterkunde en de wereldliteratuur. Gundlach betrekt In ‘t Veld bij de voorbereidende activiteiten van het Couperusjaar. Het is dan 150 jaar geleden dat Couperus geboren werd. Ze organiseren samen met galeriehoudster Elly Cleyndert van Het Cleyne Huys aan het Noordeinde, een tentoonstelling over Couperus. Dertien kunstenaars laten zich inspireren door de schrijver en doen eraan mee. In ’t Veld ontwerpt het logo met het hoofd van Couperus en profil, als een lijn. Dit basisbeeld laat hij steeds terugkeren. Hij maakt een stalen object met het profiel en met de bekende tekst ‘Zoo ik iets ben ben ik een Hagenaar’. Paars neonlicht schijnt door de weggesneden letters. “Want hij schreef met paarse inkt,” zegt In ‘t Veld. Ook ontwerpt hij een serie kleinere objecten zoals een broche en een staand object van roestvrij staal. Deze snijdt hij uit met behulp van watersnijtechniek.

Eline Vere

“De liefde voor Couperus ontstond al op de middelbare school,” zegt In ‘t Veld. “Onbewust is Couperus een leidraad voor me geweest, geheimzinnig en speels. Hij probeerde in zijn tijd een literair beeld neer te zetten en daarin heb ik mezelf herkend. In staal en licht vertaal ik die geheimzinnigheid, die betekenis voor me kreeg. Couperus is een man om te koesteren en om dicht bij je hart te dragen.” Hij vindt het boek ‘De berg van licht’ dat in 1905 verscheen, zijn beste roman. “Als jonge knul vond ik dat al een fantastisch boek en het is altijd in mijn hoofd gebleven. Heel veel beeldende kunstenaars zijn door de schrijver geïnspireerd en ik hoop dat ik op mijn beurt weer jonge kunstenaars met het verhaal over Couperus kan inspireren.”
In ‘t Veld was bevriend met Theo van der Nahmer, de maker van het bronzen beeld Eline Vere – hoofdpersoon uit de eerste roman van Couperus – dat in het plantsoen aan de Groot Hertoginnelaan staat. Van der Nahmer illustreerde de tweede gedichtenbundel van In ’t Veld in 1977. In het atelier van Van der Nahmer droeg Albert in ‘t Veld ooit een aantal van zijn gedichten voor. “Ik heb gezien dat de beeldhouwer met het beeld van Eline Vere bezig was.” De tentoonstelling in Het Cleyne Huys werd aan Van der Nahmer en zijn vrouw fotografe Marianne Domisse opgedragen.
Toegang voor de lezing van Albert in ’t Veld op donderdag 27 september is 5 euro. Alle bezoekers krijgen het boekje dat bij de tentoonstelling in 2013 gemaakt is, met daarin gedichten van vier dichters en foto’s van het werk van de deelnemende kunstenaars. Ook zullen een aantal van de roestvrijstalen broches – Louis Couperus voorstellende en gemaakt door Albert in ’t Veld – verloot worden.